Archívum 2011

XII. KÁCSI VADFŐZŐVERSENY
2011. június 25.

"Jéggel ízesített vadpörkölt!"
Valószínű még hosszú ideig így fogják emlegetni a XII. Kácsi Vadfőzőverseny főételeit a versenyen közreműködők és a rendezvényen résztvevők. Ugyanis a nap folyamán négyszer érkezett félelmetes sötétséggel és óriási hangerővel borsószemnyi jégeső kíséretével a heves zápor. Minden óvatos előkészület ellenére kevés versenyző tudta megvédeni főztjét, vagy sültjét a jeges záportól. Mindez azonban egyáltalán nem szegte kedvét a versenyre érkezett 41 csapatnak, akik között találhattunk székelyudvarhelyi, felvidéki, belga és az ország szinte minden területéről érkezett versenyzőket. A szórakozni, kikapcsolódni érkezett több száz vendég, akikkel már kora délelőtt megtelt a kácsi sportpálya, szintén kitartóak voltak, a zápor elől a sátorok alá huzódtak, vidám hangulatban elemezték a jegek nagyságát, majd a zápor után már kellemes napsütésben élvezték a színpadi zenés-táncos produkciókat, fogyasztották az ízletes ételeket és italokat.
Ostorházi István kács polgármestere 10 órakor köszöntötte a rendezvényre érkezett versenyzőket, vendégeket, majd megnyitotta a XII. Vadfőzőversenyt.
A színpadon Gácsi Rita műsorvezető közreműködésével sokszínű produkció szórakoztatta a közönséget.

  • A helyi Hársfavirág Népdalkör népdalokat adott elő.
  • Matyó Nagymama Klub - Matyó Pávakör,lakodalmas bemutatót tartott.
  • Pomázi Zoltán énekelt táncosai közreműködésével.
  • Menyhért Táncstúdió igényes,változatos, több korosztályt felvonultató profi táncbemutatóját nagy siker kísérte.
  • Dred és Doris énekes páros kellemes hangulatot teremtett.
  • Balázs Daniella és táncosai változatos koreográfiákat mutattak be.
  • Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagnend- Lovagi élet bemutatót tartott.
  • Zita és Viki hastáncot adott elő.

A színpadi produkciók mellett kísérőrendezvények is szórakoztatták a kicsiket, nagyokat. Volt ugráló vár, póni lovaglás, kézműves sátor és arcfestés a gyerekeknek.
A vendégek csülkös vadpörköltöt, sült csülköt vásárolhattak, de fogyaszthattak ételt, italt a kirakodóvásárosoknál, lángos-és kürtöskalácssütőnél, a fagyizónál, vagy a helyi Kanyar Kocsmában.
16 órakor került sor a főzőverseny eredményhirdetésre. A hivatalos szakértői értékelés előtt Ostorházi István polgármester nagy megelégedettséggel és büszkeséggel foglalta össze a napi verseny hangulatát. A négyszer érkezett zárpor ellenére rendkívül vidám, jó hangulatú rendezvénynek értékelte az elmúlt időszakot és megköszönte valamennyi vendégnek a kitartást és további jó szórakozást kívánt. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével és köszöntötte a vendéget Tállai András önkormányzati államtitkár, országgyűlési képviselő.
A záróbeszédeket követően Csetneki László a zsűri elnöke, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Észak-bükki Régiójának elnöke, valamint a Szabadtűzi Lovagrend főkancellárja értékelte a versenyben közreműködők munkáját, a közel 100 elkészített ételt, majd kihirdette a zsűri szavazata alapján megállapított sorrendet, és Ostorházi István polgármester közreműködésével átadta az emléklapokat, tárgyjutalmakat. Az "Amatőr kategóriában" a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend, míg "Vadásztársaság kategóriában" a HONŐR székelyudvarhelyi csapat nyerte meg a vadfőzőversenyt. Eredménylista»
A hagyományoknak megfelelően a kora délelőtti órákban borversenyt is rendeztek Kácson. Ahol 14 bormintából 4 helyi bor ért el sikeres eredményt. Eredménylista» A versenyeredmények ismertetését követően folytatódott a színpadon és a sátrakban egyaránt a szórakozás, a mulatozás. Elsőként a miskolci DeViszont Zenekar, majd az est sztárvendége a Desperado csábította a színpad köré a vendégeket. A sötétedéssel megkezdődött a kácsi hagyományos fáklyafényes mulatság, melyhez a talpalávalót a Live Band hajnalig húzta. Igaz, hogy a jeges zápor négyszer is sátorba kényszerítette a vadfőzőverseny vendégeit, de mindezek ellenére egy jó hangulatú vidám napot töltöttek Kácson, és bizonyára örömmel térnek vissza 2012-ben , a XIII. Vadfőzőversenyre.


MEGHÍVÓ

XII. Vadfőzőverseny - Meghívó, Versenykiírás amatőrők részére»
XII. Vadfőzőverseny - Jelentkezési lap amatőrök részére»
XII. Vadfőzőverseny - Meghívó, Versenykiírás Vadásztársaságok részére»
XII. Vadfőzőverseny - Jelentkezési lap Vadásztársaságok részére»
Programok»
Kulturális programok
10.10-10.40 Hársfavirág Népdalkör műsora
11.00-11.40 Matyó Nagymama Klub - Matyó Pávakör, Lakodalmas bemutató
11.50-12.10 Aranysarkantyús Egyesület - Lovagi élet bemutató
12.20-12.50 Balázs Daniella műsora
13.10-13.50 Menyhért Táncstúdió
14.10-14.40 Dred és Doris
15.00-16.00 Creol együttes
17.30-18.00 DeViszont Zenekar
18.00-18.40 Desperado
20.20-02.00 Fáklyafényes utcabál a Live Band hajnalig zenél
Versenyprogram
09.00-09.20 Húsadagok kiosztása, tűzhelyek elfoglalása
09.00-12.00 Borverseny a Kultúrházban
10.00-10.10 Megnyitó, a zsűrit bemutatja Csetneki László az MNGSZ Észak-Bükki Régió elnöke
10.10-16.00 Versenyművek elkészítése a zsűri folyamatos felügyelete mellett
11.00-16.00 Póni lovaglás, kézműves sátor és arcfestés a gyerekeknek
16.00-17.30 Eredményhirdetés, záróbeszéd, köszönetnyilvánítás
A program letölthető *.pdf formátumban»

Farsangi bál Kácson
2011. március 9.

2011. február 12.-én a kácsi szülők összefogásával került megrendezésre gyermekeink számára a Kácsi Álarcos Bál. Magunk sem reménykedtünk a bállal kapcsolatos első gondolataink kapcsán ennyi résztvevőben, segítő támogatóban, jelmezes gyermek és kísérőik megjelenésében, miután hosszú évek óta nem volt hasonló rendezvény községünkben farsang idején.A gyermekek nagyon készültek erre a délutánra, 26 ötletesen elkészített jelmezt mutattak be a zsűri és a közönség előtt. A díjak és a tombolanyeremények a támogatók felajánlásaiból kerültek ki. A farsangi bál bevételét, a gyermekeink kirándulására (Nyíregyháza, Állatpark megtekintése) fogjunk fordítani.


II. Kácsi Mangalica Fesztivál
2011. február 14.

2011. január 22-én immár második alkalommal rendeztük meg Kácson a Mangalica Fesztivált amelynek fő támogatója Nagy János úr az Örs Vezér Zrt. Vezérigazgatója.

Az előkészületek már Január 21-én péntek hajnalban elkezdődtek amikor is három nagyszerű, rideg tartásban nevelt mangalica áldozta fel magát fennmaradásunk érdekében. A pompás állatok összsúlya 530 kg volt. Bőven jutott hát feladat Balogh Sándornak, Krokos Andrásnak, Dobi Istvánnak és Szalay Jánosnak a nagy gyakorlottal rendelkező henteseknek valamint a közel 30 fős segítségnek. Az egész napos munka után mindenki elégedetten tekintett végig a sok kolbászon, hurkán, az elkészített abárolt szalonnákon, a frissen kisült tepertőn.

Másnap 15 órától folyamatosan érkeztek a meghívott vendégek Budapestről, a szomszédos falvakból és igen szép számmal fogadták el meghívásunkat településünk lakói is. Néhány étvágygerjesztő falat után a római katolikus templomban a Bojtorján Együttes, valamint a Kácsi Hársfavirág Népdalkör előadása következett. A zenés műsor után a kultúrházban Ostorházi István polgármester és Nagy János üdvözölték a vendégeket és mondtak köszönetet a rendezőknek és a sok-sok önkéntes segítőnek. Ezt követően a kácsi gyerekek egy disznótoros népi játékkal szórakoztatták a jelenlévőket.

A disznótoros vacsorán több mint 200 vendég kóstolgathatta az ilyenkor szokásos tradicionális ételeket, egyaránt bőven fogyott a sült hurka és a kolbász, nem különben a sült oldalas és a töltött káposzta.
Aki megszomjazott olyan kiváló környékbeli bortermelők mint Garai István, Pápai István, Dósa Károly és Hilóczki Sándor zamatos boraival olthatta szomját, illetve a jurta sátorban Gácsi János vármegye szerte ismert krampampulijával és kellő hőfokra hevített borával öblíthette le az elfogyasztott disznótoros étkeket.


Képek Kácsról

Légifotók - galéria

Kács télen 2010- galéria

Községház

Kultúrház

Római Katolikus Műemlék Templom

Szurdok erdő

Kőhodály belülről

Kőhodály
© 2008-2024 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.
Adatkezelési tájékoztató