Országos Vadételfőző Verseny és Fesztivál

Kácson minden évben megrendezésre kerül az
Országos Vadételfőző Verseny és Fesztivál
(Vadlakoma)


XI. Országos Kácsi Vadfőzőverseny
amatőrök részére
II. Nemzetközi Vadfőzőverseny vadásztársaságok részére
2010. június 19.

Szöveges képes beszámoló a rendezvényről!


Nemzetközi Kácsi Vadfőzőverseny
2010. június 19.

1. Meghívó és versenykiírás vadásztársaságok részére a Nemzetközi Kácsi Vadfőzőversenyre»
2. Jelentkezési lap a Nemzetközi Kácsi Vadfőzőversenyre vadásztársaságok részére»
3. Meghívó és versenykiírás a 11. Országos Kácsi Vadfőzőversenyre»
4. Jelentkezési Lap a 11. Országos Kácsi Vadfőzőversenyre»

A rendezvény fővédnöke az ÉRV

Program
10:10-10.40
A kácsi Népdalkör műsora
11:00-12:00
A BOJTORJÁN együttes zenél
12:10-12:40
A tállyai Népdalkör bemutatója
12:50-13:30
A Matyó Táncegyüttes
13:40-14:20
Az Éneklő Szakácsok
14:30-15:00
Menyhért Táncstudió
17:00-17:40
Groovehouse
17:50-18:20
Balázs Daniella műsora
18:30-19:00
Superego 3
19:00-20:00
Spirit
20:00-02:00
A fáklyafényes utcabálon a kiváló zenét a
SILVER MOON zenekar biztosítja
Versenyprogram
09:00-09:20 Tűzhelyek, húsadagok kisorsolása
09:00-12:00 Borverseny a Kultúrház Nagytermében
10:00-16:00 Vidám gyermekvetélkedők , póni lovaglás, kézművessátor
10:00-16:00 Helytörténeti kiállítás az Ifjusági Clubban
10:00-10:10 Megnyitó, a zsűrit bemutatatja Csetneki László A MNGSZ Észak-Bükki Régió elnöke
10:10-15:30 A versenyművek elkészítése a zsűri folyamatos felügyelete mellett
15:30-17:00 Eredményhirdetés, záróbeszéd, köszönetnyilvánítás

Kácson 1998-ban rendezték meg az első vadfőző versenyt. Mivel a kácsiak e rendezvényt nemcsak a vadhús, hanem a vadászok ünnepének is szánják, ezért az evéssel, ivással, gasztronómiai bemutatókkal, versenyekkel gazdag rendezvényen a jó hangulatot változatos kísérőprogramok garantálják.

A lakoma minden évben június második felében kerül megrendezésre. Ám Kács szelleme máskor is megidézhető, ugyanis a vadfőző versenyben indított recepteket összegyűjtik, s a Kácsi Szakácsok című sorozat köteteiben évről-évre könyvalakban is kiadják.


Első Nemzetközi Kácsi Vadételfőző Verseny 2009
Képek a rendezvényről»

Vadásztársaságok részére rendezett Első Nemzetközi Kácsi Vadételfőző Verseny, 2009. június 20-án
Versenykiírás vadásztársaságoknak
Versenykiírás magánszemélyeknek
Jelentkezési lap vadásztársaságoknak
Jelentkezési lap magánszemélyeknek



Vadételfőző versenyről

Az erdő ajándékainak felhasználásával készülnek a finom falatok; vadászok, mesterszakácsok, gyógy- és fűszernövények szakértői osztják meg titkaikat egymással és a természetet , hasukat kedvelő látogatókkal.
A vadételfőző verseny hangulatát jól érzékelteti egy internetes élménybeszámoló, érdemes elolvasni. A beszámoló címe: Brillat chef vadul kácsozik. A beszámolót közreadó honlap www. hejszakacsok.hu

Részletek a beszámolóból:
Megérkeztünkkor sötét fellegek jelezték, jó ha esernyőt is viszünk a falu központjában tartott vadfőző verseny színhelyére. Szerencsére az ernyőre nem volt szükség, így a kockás füzetem sem került veszélybe, amibe a látottakat jegyzeteltem. Nem kis fondorlattal a zsűri mellé csapódtam, akik sorba járták a versenyzőket, felírták az adatokat, ki kicsoda és mit főz.
Voltak olyan részvevők ,akik (így vagy úgy, de) mély benyomást tettek rám. Ime:LEATI TEAM. Ősgulyást készítettek. Színfolt az ő részvételük, nagyon messziről, Belgiumból jöttek. Mosolyognak, diszkréten vidámak, intelligensen kérdeznek, válaszolnak, nagyon törve a magyart: ősgulyás, nem paprika csak zöld, meg hússág.
TISZAKESZI LEGÉNYEK. Halászlét, vaddisznó pörköltet, sült halat készítettek. Halászlé kell? Tessék! Hoztak magukkal kisbográcsot, kanalat is adtak hozzá. Kenyeret nyomtak a kezembe, egyél barátom! A szegedi halászléfőző versenyen egy ilyen adagért 1200 Ft-ot kértek. Itt meg: tessék barátom, majd hozd vissza a bográcsot. Megsült a hal is, tessék! Majd fél kilót pakoltak a szalvétámra.
HUNGARIAN EXTREME CACHER TEAM. Pikáns vadragut készítettek. Rendkívül élveztem a velük való eszmecserét. Látszott munkájukon, hogy nem tanulták az alapokat, de ösztöneikkel, kreativitásukkal túllendítik magukat ezeken az apróságokon. Mint mondják ők menet közben formálják, alakítják az ételt, játszanak, beszélgetnek vele, az meg elárulja nekik, mit is kíván még. Gyönyörű!
VÁZSONVÖLGYI VADÁSZOK. Bükkzsérci lucskos káposzta. Kittemberger Kálmán sem tudná felülmúlni , kérem! Vázsonvölgyi vadászok nagyon értenek ahhoz is miként kell kimutatni társadalomban elfoglalt pozíciójukat. Cigányzenészek húzták végig a fülükbe. Hangban senki sem tudta felülmúlni népes csapatukat.
BODZÁSOK. Vaddisznó tarja, mája tárcsán sütve ,sültburgonya ágyon, hagymakoronával. Magyar woknak nevezem eme edényzetet, nem tudom ki a feltalálója, de a jóisten biztosan megjutalmazza érte. Le akartam adni nekik a második kóstoló jegyemet. Na tedd el! Azt hiszed, hogy ez érdekel minket!? Gyere és egyél!

Kedves illetékesek! Ilyennek őrizzék meg a versenyüket! Családiasnak, naivnak, emberközelinek, mint amilyen Kács maga. Akkor minden évben jövök, de a kísérő programokra kicsit több energiát fordítsanak, mert ha nem, a kedvesem sajnos otthon marad."

A vadételfőző versenyeken rendszerint a kácsi borok is jól szerepelnek. Pl. a képen látható Orosz István leányka bora a 2008. évi versenyen aranyérmet kapott.



Képek Kácsról

Légifotók - galéria

Kács télen 2010- galéria

Községház

Kultúrház

Római Katolikus Műemlék Templom

Szurdok erdő

Kőhodály belülről

Kőhodály
© 2008-2024 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.
Adatkezelési tájékoztató